Alcalá de Henares (Madrid)

Alcalá de Henares ligt op ca. 35 kilometer ten noordoosten van Madrid. Haar universiteit en het historische centrum behoren tot het Werelderfgoed van de Unesco. Het werd gesticht door de Romeinen onder de naam 'Complutum'. In 1547 werd de auteur van Don Quichot, Miguel de Cervantes, er geboren. Hierboven het plein dat zijn naam draagt, de zg. 'Plaza de Cervantes'.

De hoofdstraat (Calle Mayor) in het centrum van Alcalá de Henares. De naam Alcalá komt van het Arabische woord voor vesting. Henares is de naam van de rivier, die erdoorheen stroomt.

De gothische kathedraal van Alcalá dateert uit 1514. Haar volledige naam is 'Santa e Insigne Catedral-Magistral de los Santos Justo y Pastor'.

Het is, samen met de Sint-Pieterskerk in Leuven, de enige tempel ter wereld die de titel Magistrale Kerk draagt, wat betekende dat al haar kanunniken doctoren in de theologie moesten zijn.

De universiteit van Alcalá werd in 1496 gesticht door kardenaal Cisneros, een belangrijke historische figuur in Spanje. Het kreeg de naam 'Universidad Complutense' vanwege de naam van de stad onder de Romeinen. In 1836 werd de universiteit onder diezelfde naam naar Madrid overgebracht, waar het nog steeds verblijft. Hierboven de gevel van het oorspronkelijke universiteitsgebouw.

In 1977 werd  in de oude gebouwen van Alcalá echter een nieuwe universiteit ondergebracht, onder de naam 'Universidad de Alcalá de Henares'. Bovenstaande foto toont het binnenplein van het universiteitsgebouw

Het paleis van de Aartsbisschop

De zijkant van het paleis van de Aartsbisschop

Patio van wat men denkt dat het geboortehuis is van Miguel de Cervantes

Een ladekastje met marqueterie in het geboortehuis van Cervantes

Het 'Palacete Laredo' werd tussen 1880 en 1884 in neomudéjar-stijl gebouwd. Het was oorspronkelijk de privéwoning van de kunstenaar Manuel Laredo. Tegenwoordig herbergt het een museum.

Archeologische vindplaats van de Romeinse stad Complutum

Resten van het zg. Griffioenenhuis, 'Casa de los grifos', gebouwd in de eerste eeuw. Het was in gebruik tot de vierde eeuw, toen het werd verwoest door een brand.

Wat tegenwoordig bekend staat als het Huis van Hippolytus was in de oudheid een academie. 

Het is vooral interessant vanuit het oogpunt van de studie van de cultuur van die tijd. Zo is er een groot mozaïek te zien, dat een vistafereel voorstelt.

In het Archeologisch museum van Alcalá zijn gevonden voorwerpen, beelden en mozaïeken uit Complutum te zien.

Detail van één van de mozaïeken, die worden bewaard in het Archeologisch museum