La Gomera (Canarias)

Het Canarische eiland La Gomera werd in 1404 door de Spanjaarden veroverd op de oorspronkelijke bevolking, de 'Ghomara'. Het is een eiland van vulkanische oorsprong. Het natuurreservaat Garajonay, dat een groot deel van het eiland beslaat, werd in 1981 uitgeroepen tot Nationaal Park en in 1986 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco geplaatst. Sinds 1988 heeft het ook de status 'Europees vogelreservaat'.

Garajonay
De naam 'Garajonay' is gebaseerd op een oud verhaal over twee geliefden, Gara en Jonay; een verhaal met een trieste afloop.

Garajonay is begroeid met eeuwenoude 'laurosliva' bossen. 'Laurosilva' is Spaans voor 'laurierbos'. Dit is een orde van plantengemeenschappen gekenmerkt door bomen die merendeels tot de laurierfamilie behoren.

'Alto de Garanojay', ooit een heilig punt voor de oorspronkelijke bevolking van het eiland, de 'Ghomara'. Dit volk adoreerde de Aarde als godin.

La Gomera kent vele legendes. Deze 'Círculo de brujas' (heksenkring) in Laguna Grande geeft daar ondermeer voeding aan.

San Sebastián de La Gomera
San Sebastián de La Gomera is de hoofdstad van het eiland. Christoffel Columbus gebruikte het op 6 september 1492 als laatste aanlegplaats voor hij begon aan zijn oversteek van de oceaan. Het huis, waar hij toen verbleef, is nu een toeristische attractie. In de foto is de 'Asunción' kerk te zien.

Interieur van de 'Asunción' kerk.

Torre del conde (15de eeuw)

Mirador de Abrantes
De zg 'Mirador de Abrantes' kijkt uit over het plaatsje Agulo.


Agulo











Hermigua
Bananenplantages in Hermigua

Ruïnes van 'El Pescante', clandestien gebouwd in het begin van de 20ste eeuw. De bedoeling van dit bouwwerk was om een meer wendbaar laden en lossen van schepen mogelijk te maken. In de veertiger jaren kwam het in onbruik en verval.

Mirador Palmarejo
'Mirador Palmarejo' was een project uit 1989 van de Canarische kunstenaar César Manrique.

Valle Gran Rey
De bezetting van Valle Gran Rey voor de teelt van suikerriet leidde tot het kappen van de hooglanden, voorheen bedekt met laurierbossen, voor de teelt van granen die de bevolking van voedsel kon voorzien.



Monte Chipude

Vallehermoso