Alhambra (Granada)


Het 'Alhambra', een middeleeuws paleizencomplex, dat te vinden is in stad Granada in het zuiden van Spanje, werd gebouwd door de kaliefen van het koninkrijk Granada (1238-1492).




Het was het laatste islamitische bolwerk op Spaans grondgebied voordat het veroverd werd door het katholieke koningspaar Isabella I van Castillië en Ferdinand van Aragón, de grootouders van Karel V. De naam 'Alhambra' komt van het Arabisch 'qasr alhamrā', wat 'rood paleis' betekent.

Patio de los Arrayanes



Tijdens het bewind van Ismail I (1314-1325) werd de bouw begonnen van het 'Palacio de Comares', het paleis van de kalief. Daarin ligt het hof 'Patio de Arrayanes').

Patio de los Leones



In 1377 werd begonnen onder Mohammed V (1354–1359 en 1362–1391) de bouw begonnen van het paleis 'Palacio de los Leones' (de Leeuwenhof). In het midden daarvan ligt een patio, omgeven door de 124 zuilen van het paleis en waar een indrukwekkende marmeren fontein prijkt, die gedragen wordt door 12 leeuwen.


Verder zijn er in het complex prachtige islamitische motieven te bewonderen, toegeschreven aan Yusuf I (1333–1354). Deze fijn uitgevoerde decoratiekunst heeft het Alhambra vanwege haar grote waarde als voorbeeld van Moorse kunst op het Europese vasteland de categorie van Werelderfgoed van de Unesco opgeleverd. Veel van die kunstschatten zijn dan ook minutieus gerestaureerd (zie foto's hieronder).



Het 'Generalife'


Uitzicht vanuit het Generalife

In de tuinen van het Alhambra bevindt zich het 'Generalife', het zomerpaleis van de kaliefen. Het werd gebouwd door Mohammed III (1302-1309) en opnieuw gedecoreerd door Ismail I (1313-1324). Verder staat er het vroegere klooster van Sint-Franciscus, waar oorspronkelijk de katholieke koningen begraven lagen.

Het 'Alcazaba'



Het 'Alcazaba' was het verdedigingsgedeelte van het complex, een kasteel waar de soldaten van de kalief verbleven en de omgeving in de gaten hielden. Dit kasteel heeft dan ook uitkijktorens naar iedere windhoek.

Uitzicht over Granada vanaf het Alhambra

Verder staat er binnen het complex een renaissancistisch paleis, waarvoor een deel van het Alhambra werd afgebroken. Het was Karel V, die na een bezoek aan Granada in 1526 opdracht gaf tot de bouw daarvan. 

 Lees >>hier meer over het Alhambra.