Mariña Lucense, de kust van Lugo (Galicië)

In de Mariña Lucense, de kust van de provincie Lugo in Galicië, lijken de bossen met de zee samen te smelten. We spreken hier van het zg 'Galicia Verde' (Groene Galicië), dat uitkijkt over de Golf van Biskaje, ca. 100 km kustlijn bezaaid met natuurwonderen en cultureel erfgoed: van het afgelegen landschap van de monding van de O Barqueiro tot de grootsheid van het strand van 'As Catedrais', een waar natuurmonument uitgegraven door de zee, van de monding van de rivier de Sor, een paradijs voor vissen en watervogels, tot de monding van de Eo, een biosfeerreservaat... Maar ook Foz, Viveiro en Ribadeo, havens die de sporen van een statig verleden behouden en Mondoñedo met zijn 13de eeuwse kathedraal. In O Cervo bevindt zich de Sargadelos fabriek, waar de meest emblematische keramiek van regio wordt gemaakt.

Bovenstaande foto: De kathedraal van Mondoñedo

Waterval San Estevo, Barreiros

De basiliek van >>San Martiño de Mondoñedo

Praia Caolín, O Vicedo

Overblijfselen van een in 1902-1904 800 meter van het station van Ribadeo gebouwd laadperron met twee spoorlijnen. Deze maakte het laden van tussen 1.200 en 2.000 ton erts mogelijk. De laadruimte van het type Cantilever had twee tanks, een voor blond erts en een voor gecalcineerd erts.

Het Benedictijner klooster van San Salvador, in Lourenzá, werd gesticht in de 10de eeuw, waarvan slechts twee stenen overgebleven zijn: een ark uit de 9de eeuw en een lauda (geestelijke lofzang) uit de 12de eeuw. De huidige constructie dateert uit de 17de-18de eeuw.

'Cetárea' in Rinlo. Een 'cetárea' is een kweekplek, gelegen aan zee, waardoor het water voortdurend wordt gezuiverd en waarin schaaldieren worden gekweekt voor consumptie.

'Praia A Rapadoira' is het meest emblematische strand van het stadje Foz.

'Fuciño do Porco' is een rotsformatie in de buurt van O Vicedo, waarover een houten loopbrug werd gebouwd, wat een indrukwekkende zigzag pad oplevert met een uitzicht aan beide zijden van ongeëvenaarde schoonheid.

Torre dos Moreno, in Ribadeo, werd gebouwd in 1915 in een eclectische modernistische stijl, met een gemengde structuur van beton en ijzer. Het is één van de vele zg 'Indiano' * huizen, die het stadje rijk is.

* Een 'indiano' was een naar Amerika geëmigreerde Spanjaard, die rijk terugkeerde en zijn rijkdom toonde door opdracht te geven voor het bouwen van een huis in deze typische stijl.

'Os Castelos', gelegen aan de kust bij Foz, zijn drie rotsen die uit de zee oprijzen: Lousa, Carrao en Secundino. Ze zijn een paradijs voor vogels. Op één van de rotsen werden ooit aardappelen gekweekt.

Het kasteel van Castrodouro in Alfoz werd gebouwd op een oud en ooit belangrijk Romeins fort.

Op de foto: toren van het kasteel van Castrodouro

San Cibrao is een klein kustplaatsje,  met rustige stranden, een vissershaven en pittoreske visserswijken. Op één van de stranden staat een klein beeld van een nieuwsgierige zeemeermin, de Maruxaina, symbool van het jaarlijkse dorpsfeest met dezelfde naam, als hulde aan wat de zee voor het dorpje betekent.

De 'Praia Os Castros' is een strand, dat midden in een rotsachtig landschap van buitengewone schoonheid ligt. Het zand wordt afgewisseld met eilandjes met grotten en rotsvormen die bij eb goed bereikbaar zijn. Een voorproefje van de maximale pracht, die bereikt wordt in de 'praia As Catedrais'.

Rinlo is een klein en pittoresk vissersdorpje, badend in de Cantabrische zee. Het heeft meer dan 500 jaar zeevaartgeschiedenis, want het is hier vandaan dat de vissersexpedities vertrokken om op walvissen te jagen. Rinlo is de thuisbasis van 'percebeiros'* en waar elk jaar het gastronomische festival van de eendenmossel ('percebe') wordt gevierd.

* Een 'percebeiro' is iemand, die eendenmossels verzamelt voor consumptie. Het wordt beschouwd als een zeer risicovol beroep omdat het schaaldier van de rotsen aan zee moet worden gehaald, waar het zich meestal onder zeer ongunstige en ruige omstandigheden bevindt.

De 15de eeuwse 'Iglesia de San Salvador' in Alfoz bestaat uit een enkel schip bedekt met hout, een halfronde triomfboog, een vierkante hoofdkapel en een viervoudig dak. Aan de zijkant is de sacristie en ook een rustieke portiek.

Waterval bij de oude keramiekfabriek van Sargadelos, O Vicedo

'Ría'* van Viveiro

*Een 'ría' is een penetratie van de zee aan de kust bij de monding van een rivier, gevormd als gevolg van het zinken van een deel van de kustlijn.

De haven van Ribadeo, met op de achtergrond -aan de overkant van de 'ría'- Castropol in Asturië.

Het 'Praia das Catedrais', het kathedralenstrand, heet oorspronkelijk 'Praia de Augas Santas' (strand van de heilige wateren). Het is echter beroemd geworden onder de eerste naam vanwege haar kliffen en rotsformaties, waarbij er zodanige erosies zijn opgetreden dat die lijken op het interieur van een gothische kathedraal.

'Ría' van Foz

Ovens van de oude keramiekfabriek van Sargadelos, O Vicedo

Het 'Castro van Fazouro', een gefortificeerde dorp dat werd bewoond tussen de 1ste en 3de eeuw na Christus, is gelegen op een zacht glooiend terrein langs de zee. De toegang over land wordt begrensd door een afbakenende sloot en door de dijk van een spoor. Naar schatting is de totale oppervlakte ongeveer 700 m², en het opgegraven deel bevindt zich in het noordelijke deel daarvan. Dit gebied is verkleind als gevolg van mariene erosie die zou hebben geleid tot het verdwijnen van 25 tot 30 meter land in zee.

Praia Arealonga

Oude zoutfabriek, San Cibrao

Fort Damián, in Ribadeo, werd gebouwd aan het begin van de 17de eeuw. Haar functie was de verdediging tegen mogelijke aanvallen vanaf zee.

'Os Muíños' is een historische wijk van ambachten en kanalen, gelegen in Mondoñedo. Steenhouwers, pottenbakkers,... ze speelden allen een rol in de evolutie van deze bisschoppelijke stad. Momenteel zijn er vier ambachtelijke werkplaatsen gevestigd: zeefdruk, steenhouwerij, aardewerk en poppenmakers.