Morella (Castellón)

Het Middeleeuwse stadje Morella, gelegen in het uiterste noorden van de regio Valencia, behoort sinds 2013 officiëel tot één van de mooiste stadjes van Spanje. Vooral haar robuuste kasteel en twee kilometer lange stadsmuren met 16 torens en zes poorten spreken tot de verbeelding. 
 
Het kasteel werd gebouwd met gebruikmaking van de rotsen.

Het ligt op een hoogte van ca. 1000 meter en kijkt uit over het onderliggende stadje en haar omgeving.

De stadsmuren hebben een omtrek van 2500 meter, met een gemiddelde hoogte van 10 tot 15 meter en hun dikte is ongeveer twee meter. De werken werden gestart tussen 1324 en 1330, hoewel de meeste werden uitgevoerd in de tijd van koning Pedro IV van Aragon (1336-1387) en daarna, tussen 1358 en 1465.

In de 17de en 18de eeuw werden de muren gerenoveerd.

De kerk van Santa Maria is een gothische aartspriesterkerk van Santa María, dat in dezelfde façade de deur van de apostelen en de deur van de maagden samenbrengt. Binnen, aan de achterkant van het koor, is de 'Pórtico de la Gloria' te zien, uitgehouwen in de vorm van een fries. De unieke wenteltrap die naar het koor leidt, het hoofdaltaar, de drie roosvensters met originele glas-in-loodramen uit de Valenciaanse school uit de 14e eeuw, een schilderij van het hoofd van Onze-Lieve-Vrouw van de Stemming, van de hand van Sassoferrato (17e eeuw) en het orgel van Francisco Turull zijn enkele van haar belangrijkste bezienswaardigheden.

Het 13de eeuwse klooster van San Francisco, met een kapel gewijd de heilige Vicente Mártir en een kerk met een enkel schip, is een goed voorbeeld van de Catalaans-Valenciaanse gothische bouwstijl. Er is een fresco te zien uit de 15de eeuw, dat de Dans van de Dood weergeeft. 

De klokkentoren van de Santa María kerk.

De klokkentoren van de Santa María kerk, gezien vanuit het kasteel.


Het aquaduct van Santa Lucía uit de 14e eeuw is een indrukwekkend werk van gotische civiele techniek, waardoor het water van de bronnen 'Vinatxos' en 'Aljub' naar de 'Font Vella' van Morella stroomde.