San Martiño de Mondoneo (Lugo)

De basiliek van San Martiño de Mondoñedo wordt beschouwd als de oudste kathedraal van Spanje. In de 9de eeuw was het de zetel van twee bisdommen van het koninkrijk Asturië: één overgedragen vanuit Dumio, in het district Braga (Portugal) -vanwege een Moorse inval aldaar-, en een andere overgedragen vanuit Bretoña, in de provincie Lugo. De huidige kerk werd gebouwd aan het einde van de 11de eeuw in Romaanse stijl.

De geschiedenis van deze kathedraal loopt terug naar de 6de eeuw toen een groep christenen op de vlucht sloeg uit de Romeinse provincie Brittania na de inval van de Angelsaksen. Ze vestigden zich in Galicië en stichtten er de stad Bretoña met een bisdom, dat grote invloed zou krijgen. Het nam bijvoorbeeld regelmatig deel aan de concilies van Toledo.

In het midden van de 9de eeuw werd Bretoña echter verwoest door de Vikingen. Het bisdom werd zodoende gedwongen te verhuizen naar wat later San Martiño de Mondoñedo zou heten. Deze plaats werd door koning Alfonso III aangeboden om er een klooster te stichten en tevens als dubbele bisschoppelijke zetel -het bisdom van Dumio was toen al overgedragen.

De kerk heeft drie beuken met een transept en de drie halfronde apsissen aan het hoofd. De steunberen werden in de 18de eeuw toegevoegd.

Enkele afbeeldingen van het interieur van de kerk.