Het 'Reina Sofía' te Madrid, museum voor moderne kunst

Het 'Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía' in Madrid is een museum voor moderne en hedendaagse kunst, vooral gewijd aan Spaanse kunst. Het bezit o.a. 4000 schilderijen, 3000 tekeningen en 1400 beelden van kunstenaars als Juan Gris, Julio González, Equipo Crónica, Eduardo Chillida, Antoni Tàpies, Luis Gordillo en Jorge Oteiza.

Bovenstaande foto: Bij de hoofdingang van het museum staat het 12,5 meter hoge beeld getiteld 'El pueblo español tiene un camino que conduce a una estrella' (Het Spaanse volk volgt een weg, die leidt naar een ster) van de hand van Alberto Sánchez. Het is een kopie van het beeld, dat in 1937 buiten het Spaanse paviljoen van de Internationale Tentoonstelling in Parijs heeft gestaan.

Het gebouw van het museum was oorspronkelijk een ziekenhuis, dat in de 18de eeuw werd gebouwd. Pas in 1986 werd het een centrum voor moderne kunst. Twee jaar later werd het tot nationaal museum verklaard. Hoogtepunt van de permanent tentoongestelde museumcollectie zijn de werken van Picasso, waaronder het bekende schilderij 'Guernica' (zie bovenstaande foto), van Salvador Dalí en van Joan Miró. Ook omvat de collectie er in mindere mate werken van buitenlandse kunstenaars.

Bovenstaande foto: Beeld van Eduardo Chillida, getiteld 'Escultura Toki-Egin. Homenaje a San Juan de la Cruz' (Toki-Egin sculptuur. Eerbetoon aan Sint Jan van het Kruis).

Er worden ook regelmatig tijdelijke exposities gehouden, zoals te zien op bovenstaande foto.

Foto van een tijdelijke expositie

Het dakterras van het museum

Beeld op het dakterras van het museum

Uitzicht van het dakterras van het museum