'El Matadero' in Madrid, van slachthuis tot cultureel centrum

'El Matadero', het oude slachthuis van Madrid, is een reeks paviljoenen, die aan het begin van de twintigste eeuw in neo-mudejar-stijl werd gebouwd aan de oevers van de rivier de Manzanares.

Heden is het een kleine stad, gewijd aan cultuur en waarin de bezoeker diverse (binnen- en buiten)ruimtes kan aantreffen, waar beeldende kunst en theater worden getoond, films worden gedraaid en allerlei activiteiten worden gehouden.






Naast het oude slachthuis bevindt zich het 'Invernadero del Palacio de Cristal de Arganzuela', een overdekte botanische tuin van 7.100 vierkante meter. 

In 1992 werd het gerestaureerd en gerehabiliteerd als broeikas, waarbij de negentiende eeuwse kassen in parken van andere Europese steden, zoals Wenen en Londen -representatieve voorbeelden van contemporane ijzeren architectuur- als model werden gebruikt.

Het werd gebouwd door de architect Luis Bellido y González tussen 1908 en 1928

Momenteel zijn er 9.000 plantensoorten, die voorkomen in vier gedifferentieerde biotopen, elk met een ander microklimaat, met daarin vier verschillende plantensoorten: tropische flora, subtropische flora, vetplanten en cactussen, en cruise- en waterplanten. Tevens zijn er een groot aantal vissoorten gehuisvest.